Количка

Вашата количка е празна.

Отопление и охлаждане с термопомпа

За да помогнем с избора и изграждането на Вашата система за отопление и охлаждане, свържете се с екипа ни.

Един от най-разпространените варианти за отопление са термопомпите. Термопомпите са енергийни системи, които пренасят топлина от едно място на друго. Те могат да бъдат използвани за отопление или охлаждане на домове и сгради. Ето някои основни аспекти и информация за термопомпите:

Работен принцип:

Работата на термопомпата прилича на работата на хладилника. Термопомпата преобразува нископотенциалната температура на водата, грунта или въздуха в относително високопотенциална топлина (вода или въздух) за отопление на обекта.

 • Въздушни термопомпи: Извличат топлина от въздуха и я предават във вътрешното пространство за отопление или охлаждане.
 • Водни термопомпи: Извличат топлина от вода и я предават в системата за отопление или охлаждане.

Видове Термопомпи:

 • Въздушни-въздушни термопомпи: Използват въздуха като източник на топлина и предават топлината във вътрешното пространство или обратно във въздуха за охлаждане.
 • Въздушни-водни термопомпи: Извличат топлина от въздуха и я предават на вода, която след това се използва за отопление или охлаждане.
 • Водни-въздушни термопомпи: Извличат топлина от вода и я предават на въздуха за отопление или охлаждане.
 • Водни-водни термопомпи: Извличат топлина от една водна среда и я предават на друга, която се използва за отопление или охлаждане.

Ефективност и екологичност:

Термопомпите са известни с висока ефективност, тъй като използват околната топлина, която вече съществува, вместо да създават нова топлина. Коефициентът на използваема енергия (COP) изразява ефективността на термопомпата – колко топлина предоставя спрямо количеството електроенергия, което консумира.

Термопомпите са екологично по-устойчиви, когато се сравнят с традиционни отоплителни системи, тъй като използват възобновяеми източници на топлина и могат да предоставят отопление и охлаждане с една система.

Инсталация и обслужване:

 • Термопомпите изискват професионална инсталация. Те се нуждаят от подходящи местоположение и конфигурация, като например достъп до въздух, вода или грунт.
 • Обслужването включва периодични проверки и поддръжка, но генерално те изискват по-малко обслужване, в сравнение с традиционни отоплителни системи.

Видове вътрешни тела:

Термопомпите могат да се използват с различни видове вътрешни тела:

 • Радиатори: Термопомпите могат да бъдат свързани към съществуваща система с радиатори, като се използва адаптер за свързване на термопомпа. Това позволява на системата да разпределя топлината равномерно в цялата сграда, осигурявайки ефективно отопление през зимата и охлаждане през лятото.
 • Подова инсталация: Термопомпите могат също така да се комбинират със системи за подово отопление, където топлината се разпространява равномерно през пода. Тази система е идеална за студени помещения, тъй като осигурява постоянна температура на пода, намалявайки загубата на топлина и подобрявайки цялостния комфорт.
 • Конвектори: Термопомпите могат да се свържат към конвекторни системи, които използват въздух за пренос на топлина. Тези системи са лесни за инсталиране и изискват минимална поддръжка, което ги прави популярен избор за много собственици на жилища.

За да определите най-добрия тип вътрешно тяло за вашата термопомпена система, вземете предвид фактори, като съществуващата ви отоплителна система, желаното ниво на комфорт и естетиката на вашия дом. Затова е препоръчително да се консултирате с професионалисти, които ще ви помогнат да изберете най-подходящата система за отопление за вашия дом или офис.