Количка

Вашата количка е празна.

Въздушната завеса: опазване на климата и комфорта в сградата

Отоплението и охлаждането на сградите се превръщат във все по-актуална тема в съвременния свят, където енергийната ефективност и устойчивостта са ключови. Една от иновативните технологии, които играят важна роля в това отношение, е въздушната завеса. Тя представлява ефективно решение за контрол на температурата, влажността и запрашаването във входовете на сградите. По-долу ще разгледаме подробно какво е въздушната завеса и как да изберем подходящата за нашите нужди.

Какво представлява въздушната завеса?

Въздушната завеса представлява поток от въздух, който се използва за разделяне на два отделни пространства с различни температури или влажности. Тази технология се прилага основно в производствени и търговски обекти, но намира приложение и в жилищни сгради.

Как функционира въздушната завеса?

В основата си въздушната завеса създава невидима бариера, която предотвратява преминаването на топъл или студен въздух през врати и прозорци. Това се постига чрез генериране на въздушен поток, който създава невидима завеса, като по този начин се осигурява устойчивост на температурните изменения.

Приложение

Централни входове на търговски комплекси, хотели и ресторанти, супермаркети, кина, театри, обществени и административни сгради, болнични заведения, входни пространства на спортни зали, басейни, банки и др. са само част от местата, където въздушните завеси намират приложение.
В индустриални сгради завесите се поставят на входни рампи, експедиционни отвори, проходи между производствени помещения с различен микроклимат, сушилни и хладилни халета, оранжерии и складове.

Въздушните завеси могат също да бъдат инсталирани в жилищни сгради, за да се подобри енергийната ефективност.

Предимства на въздушната завеса

 • Енергийна ефективност: Въздушните завеси предотвратяват загубата на топлина през зимата и запазват хладно помещението през лятото. Това води до намаляване на нуждата от климатични системи за поддържане на стабилни температурни условия.
 • По-добро качество на въздуха: Тъй като въздушната завеса предотвратява проникването на външен въздух, тя допринася за по-добро качество на въздуха в сградата.
 • Защита от прах, насекоми и неприятни миризми: Тази технологична бариера не позволява на прахът и неприятните миризми да проникнат в помещението, осигурявайки по-приятни и здравословни условия за пребиваване там.
 • Защита от неприятни външни фактори: Въздушната завеса не само регулира температурата, но и предпазва от влиянието на вятър, дъжд и други атмосферни условия.

Конструкция на въздушните завеси

Въздушните завеси обикновено включват следните основни компоненти:

 1. Вентилаторен модул: Този модул генерира поток от въздух, който се изпуска и създава завеса пред вратите.
 2. Топлообменник: Завесите могат да включват топлообменник, който им позволява да поддържат желаната температура в помещението.
 3. Управляваща система: Системата за управление контролира функциите на въздушната завеса, включително температурата, скоростта на вентилатора и др.

Видове въздушни завеси

В зависимост от приложението на въздушни завеси, както и разпределението на пространството, можете да избирате между два основни типа въздушни завеси – нерециркулиращи (най-често срещаните) и рециркулиращи.

 • Нерециркулиращите въздушни завеси са по-широко използвани, поради по-лесната инсталация и по-ниските разходи за поддръжка. Монтажът зависи от размера и характеристиките на отвора. Те се предлагат в голямо разнообразие  от продуктови линии, сред които:

– Архитектурни нерециркулиращи въздушни завеси – представляват въздушни завеси със стилна визия, които защитават пространството и същевременно се интегрират безпроблемно в дизайна на сградата.

– Търговски нерециркулиращи въздушни завеси – те са проектирани да отговорят на функционалните нужди на приложението; интегрират се безпроблемно в пространството, като същевременно разходите за инсталиране са минимални.

– Санитарно сертифицирани нерециркулиращи въздушни завеси – този тип нерециркулиращи въздушни завеси се избират от собственици и дизайнери на ресторанти, кухни и подобни приложения, при които се изисква максимално високо ниво на стерилност на средата; въздушни завеси се използват за постигане на чистота и хигиена, както и за контрол на летящите насекоми без използване на химикали.

– Индустриални нерециркулиращи въздушни завеси – тези въздушни завеси се използват в производствени предприятия, дистрибуторски центрове и складове, за да поддържат температурите стабилни, както и да спират влизането на летящи насекоми в помещенията.

 • Рециркулиращите въздушни завеси са подходящи за места с постоянен трафик, като супермаркети и магазини и се интегрират на входа на обекта. Те излъчват въздух от нагнетателната решетка от едната страна на отвора на вратата, събират го през приемна решетка от противоположната страна и го връщат чрез обработка в каналите към изпускателната решетка. По този начин рециркулиращите въздушни завеси осигуряват ненатрапчив поток от въздух с ниска скорост, разпределен по ширина на отвора и се използват за разделяне на среди или помещения.

Как да изберем подходяща въздушна завеса

За да изберете подходящия размер, мощност и характеристики на въздушната завеса, Ви предлагаме да вземете предвид следните препоръки:

 • Изберете въздушна завеса, която отговаря на размерите на вашия вход/отвор.
 • Съобразете се с типа на сградата и специфичните ѝ нужди. Вземете предвид и типа на използване на отвора – дали е врата, през която влизат клиенти и посетители, или става дума за пренос на стоки и товари и др.
 • Изборът на въздушни завеси зависи и от наличието на вятър и течения, поради разликата в налягането при отвора, както и от външните температури в различните периоди на годината, когато въздушни завеси се използват като външна преграда. Поради тази причина разгледайте енергийната ефективност и функционалността на въздушната завеса, преди да я закупите.

Въздушната завеса представлява интелигентно и ефективно решение за контрол на климата във вътрешните пространства. Съчетавайки иновационен дизайн със завидна енергийна ефективност, тази технология изпълнява ролята си в опазването на околната среда и подобряването на качеството на живот. Времето на съмнение в ползите на въздушната завеса отминава, а тя се превръща в неразделна част от съвременната архитектура и инженерия.

Ние от Аклима разполагаме със солидни знания и опит в областта на въздушните завеси и можем да Ви помогнем с избора и монтажа, независимо от индустрията и типа приложение, за който са Ви необходими.