Количка

Вашата количка е празна.

Газификация за дома

Газификацията на дома определено е най-евтиният вариант за отопление – според повечето проучвания, когато едно семейство използва газ в дома си, то пести до 40% от използваната енергия. Освен това синьото гориво е доказано екологичен начин за отопление и готвене и отговаря на призивите на експертите за постигане на по-голяма енергийна ефективност.

Ползите от газификацията са безспорни – неслучайно много домакинства избират именно този начин на отопление. Чрез него не само ще можете да поддържате постоянна температура в различните стаи на дома, а и ще се наслаждавате на неограничена топла вода, да не говорим за облекчението в месечните сметки. Заслужава си да обмислите опцията.

Защо да газифицираме дома си?

Газификацията на дома ви може да бъде предпочитано решение по няколко причини:

  • Икономичност: Газът често е по-икономичен източник на енергия, в сравнение с електричеството. Газификацията може да ви спести разходи за отопление, готвене и топла вода.
  • Ефективност при отопление: Отоплителните системи на газ са обичайно по-ефективни, в сравнение с други видове отопление. Те могат да осигурят бързо и консистентно отопление на дома ви.
  • Постоянство в доставката: В сравнение с някои възобновяеми източници на енергия, като слънчева или вятърна енергия, газът е наличен почти постоянно. Това осигурява по-стабилна доставка на енергия.
  • По-ниски емисии: Газът създава по-малко емисии от въглероден диоксид, в сравнение с въглища и нефт. Ако се използва съвместно с високоефективни отоплителни системи, може да се намали въздействието върху околната среда.
  • Готвене на газ: Много хора предпочитат готвенето на газ, тъй като този източник предоставя по-голям контрол върху топлината и по-бързо реагира на регулиране на температурата.
  • Широк обхват: Газификацията е налична в много региони. Има развита инфраструктура за предоставяне на газ в големите населени места.
  • Използване в различни области: Газът може да бъде използван не само за отопление, но и за осигуряване на гореща вода, готвене, и дори за задвижване на автомобили.

Безопасна ли е газификацията?

За да достигне газът до дома ви, той минава през високотехнологична газова инфраструктура, която има налягане 10 пъти по-ниско от това в обикновена запалка. За изправността на тази инфраструктура следят експерти от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. А, за сте спокойни, когато газифицирате дома си, задължително газовата инсталация и всички газови уреди са снабдени с прекъсвачи и газ детектори. Природният газ е 10 пъти по-лек от въздуха и при теч в затворено пространство той се издига и търси пролука, за да напусне помещението. 

Какво е необходимо за да газифицирам дома си?

Преди да решите да газифицирате дома си, е важно да направите подробен анализ на нуждите си, да изследвате наличните опции и да се консултирате с професионалист в областта на енергийното инженерство.

Какво обаче трябва да имате предвид, ако решите да газифицирате дома си? Мащабът на газификацията зависи от редица фактори, сред които районът, в който живеете и дали обитавате апартамент или къща. Важно е да си отговорите и на следните два въпроса:

  • Всички помещения ли планирате да отоплявате и каква е тяхната кубатура?
  • Разполагате ли с повече от едно санитарно помещение (баня), в което желаете да има топла вода?

Преди да решите да преминете на газово отопление, трябва да вземете предвид няколко допълнителни фактора – какво е изложението на жилището ви, имате ли външни стени, имате ли изолация и енергоефективни прозорци. Цената на газовата инсталация се определя от индивидуалните особености на всяко домакинство, вида и размера на жилището, но също и от избора на газов котел и газово оборудване.

Най-важното условие е до дома ви да има изградена газопреносна мрежа. Ако това е така, след разрешение за свързване към нея, може да се доверите на екипът от специалисти на Аклима, които ще изготвят проект за газова инсталация и ще го изпълнят по най-добрия начин. Така вие получавате идеалната стайна температура и достъп до топла вода у дома по всяко време на деня.